Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties.

NATIONALE BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE

NATIONALE BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE

In de loop der jaren is de Nationale Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij ruim 2.000 sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen om het vuur op te halen. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente.

Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

Op 19 september wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ververst door middel van een intieme ceremonie bij het monument. Deze ceremonie is het officiële startsein voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette van het komend jaar en het is daarmee tevens de opmaat naar 4 en 5 mei. Vanaf 19 september kunt u uw loopgroep inschrijven voor dit bijzondere evenement in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen, Stad der Bevrijding.

Nationale Bevrijdingsvuurestafette '19

Wij kunnen geen YouTube video’s tonen als je geen toestemming geeft voor het gebruik van cookies.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief