BEVRIJDINSVUURCEREMONIE

Bevrijdingsvuurceremonie 2018

De Bevrijdingsvuurceremonie start om 23.30 uur. Tijdens deze ceremonie wordt een toneelstuk opgevoerd waarbij de onderhandeling over de capitulatie wordt nagespeeld. Het toneelstuk wordt verzorgd door een gelegenheidsformatie van diverse re-enactmentgroepen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Stedelijke Harmonie Wageningen.

Daarna overhandigt de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan commissaris van de koning van de provincie Gelderland: Clemens Cornielje. Cornielje zal om middernacht het Bevrijdingsvuur ontsteken op het 5 Mei plein. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal, symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.

Aansluitend ontvangen internationale vertegenwoordigers en vele atleten uit Nederland het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester van Wageningen Geert van Rumund. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste lopers vertrekken naar Leeuwarden in Friesland, waar de nationale start plaatsvindt van de Bevrijdingsfestivals.

Bevrijdingsvuurceremonie video’s

Video Bevrijdingsvuurceremonie 2017

Video Bevrijdingsvuurceremonie 2017

Video Ontsteken van het Bevrijdingsvuur 2017

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief