NATIONALE BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE

Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties.

In de loop der jaren is de Nationale Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij ruim 2.000 sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen om het vuur op te halen. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente.

Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

Het programma van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2018 zal er anders dan voorgaande jaren uitzien. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt en zal binnenkort op de website verschijnen.

De inschrijving voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette is gesloten. Er hebben zich 85 loopgroepen en dus meer dan 2000 enthousiaste lopers aangemeld!

Bekijk hier de loopgroepen van 2017.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief