Op dit moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website. Op 8 april gaat de website live. Mocht u tussentijds vragen hebben, kunt u mailen naar: 4en5mei@wageningen.nl.

Agenda - 2021

18 February 2021, 12:00 UUR - 18 February 2022, 12:00 UUR

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad der Bevrijding’. Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Dit jaar staan we stil bij 76 jaar vrijheid met een agenda gevuld met corona-proof activiteiten: 

 

Wereldgesprekken

8 april & 1 juni 2021

In augustus 2017 is Wageningen45 een nieuwe interviewreeks gestart: de Wereldgesprekken. Met deze gesprekken in interviewvorm, biedt Wageningen45 vanuit verschillende invalshoeken een platform voor de thema’s; vrede, vrijheid en veiligheid. Dit jaar het thema: 'Jij maakt het verschil!’, gepresenteerd door Frenk van der Linden en te zien via de livestream op www.wageningen45.nl

 

Songs for freedom

April 2021

Songs for Freedom is een project dat vorig jaar gestart is en door Corona op pauze moest. Muzikanten kregen de mogelijkheid een song for freedom te maken aansluitend op het thema vrijheid. Met dit bijzondere project vragen wij de winnaar van deze competitie, de Nijmeegse band ‘The Hubschrauber’, hoe (on)vrijheid een rol speelt in hun leven en hoe dit verweven is met de muziek die zij maken. In een documentaire geven zij antwoord op deze vraag en vertellen zij waar hun song for freedom vandaan komt.

 

Online platform Wageningen45 LIVE

4 & 5 mei 2021 

Tijdens alle events rondom 4 en 5 mei loopt er evenwijdig een online platform mee; als basis voor het jaar 2021 waarvan we zeker weten dat het door kan gaan! Tijdens de herdenking en viering van 4 & 5 mei presenteren we ‘Wageningen45 LIVE’: een programma/livestream vanuit een centrale plek in Wageningen. Een jong ingestoken platform, maar voor iedereen bereikbaar. Vanuit de studio doen we verslag van alle activiteiten/ceremonies en nieuwsfeiten.

Inzet van het platform is gericht op het creëren van contact en verbinding met het brede publiek van jong tot oud; iedereen. In de uitvoering van het platform zal er een beroep gedaan worden op vrijwilligers die letterlijk naar de mensen toe gaan om hen wegwijs te maken op dit platform. Afhankelijk van de geldende maatregelen kunnen we ook bijzondere gasten of zelfs (een klein) publiek ontvangen. Wageningen45 LIVE is te volgen via Wageningen45.nl en via onze socials! Doe vooral mee via #MaakHetVerschil!

 

Programma van Verschilmakers – Bevrijdingsvuur ceremonie

4 mei 2021

Stel dat er ergens in de wereld een hotel staat waar de vrijheid te gast is. Een imaginaire plek, verbeeld door een historisch pand waar oneindig veel verhalen huizen. Dit hotel staat in Wageningen: Hotel de Wereld. Vanaf 2021 zullen daar jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei twaalf (namens alle provincies één) bijzondere mensen verblijven. Mensen met een indrukwekkend verhaal. Een verhaal over oorlog, over vrijheid, over angst, over (niet) jezelf kunnen zijn, over heldendaden, over verering en over liefde. Mensen die het verschil maken: onze twaalf ‘Verschilmakers’. Een ode aan onze bevrijders, een ode aan vrijheid. 

Het bevrijdingsvuur in Wageningen, Stad der Bevrijding, is een herinnering aan de bevrijding en het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De bevrijdingsvuurceremonie markeert de overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren op 5 mei. Ook dit jaar zal de memorabele ceremonie plaats vinden. Corona-proof, kunt u vanuit huis live mee kijken naar de ontsteking van het Bevrijdingsvuur door onze 12 verschilmakers. Uitgezonden door de mediapartners: Omroep Gelderland en de NOS. 

 

Muzikale Tour vd Vrijheid 

5 mei 2021 

Een bijzondere muzikale tour door Gelderland langs acht iconische oorlogsmonumenten met steeds twee hoofdrolspelers per locatie: een verhalenverteller met de verhalen uit het verleden van WOII en aan de andere kant een jonge Gelderse getalenteerde muziekmaker. Samen staan zij op een bijzondere plek uit het verleden en starten zij een gesprek. Verhalen over leven en dood, over verzet, verraad en vriendschap, over onderdrukking en over vrijheid. De verhalen uit het verleden moeten de jonge mensen uit ‘t heden inspireren om het verhaal van de vrijheid door te geven. De muziekmakers worden geïnspireerd en brengen na het gesprek een muzikale ode bij het oorlogsmonument: eigentijds en eervol. Uitgezonden door onze mediapartner: Omroep Gelderland.

 

Nationale Herdenking Capitulaties 1945

5 mei 2021 

Een internationaal herdenkingsmoment voor alle veteranen die op Nederlandse bodem voor onze vrijheid hebben gevochten in aanwezigheid van 8 militaire attachées. Honderden kinderen tussen de 14 en 16 jaar van Scholengemeenschap Pantarijn zijn van tevoren uitgenodigd om een bedankbrief te schrijven aan een van deze ruim 350 veteranen. Wat zouden zij tegen de verschilmakers van toen willen zeggen? Een paar leerlingen zullen hun geschreven brief tijdens de ceremonie voorlezen en we zien beelden van veteranen die hun brief ontvangen. Sta samen met ons stil bij deze internationale verschilmakers op 5 mei via de live stram op www.wageningen45.nl. Uitgezonden door onze mediapartners: Omroep Gelderland en de NOS.

 

Vrijheidscolleges

5 Mei 2021

Ieder jaar staan in de aanloop naar, en op 5 mei, Vrijheidscolleges op het programma. Dit is een serie inspirerende lezingen gehouden door bekende Nederlanders voor jongeren. Iedere spreker gaat in op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde ‘Four Freedoms’: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. Zo leveren de colleges een bijdrage aan het debat over vrijheid en agendeert het actuele onderwerpen. Dit jaar worden de colleges gegeven door o.a. Haroon Ali en Soundos El Ahmadi.

 

Bevrijdingsfestival Gelderland

5 mei 2021

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland al 76 jaar in vrijheid leven. De Bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei slaan de handen ineen en geven op deze dag samen met de ambassadeurs van de vrijheid via een livestream bijzondere aandacht aan de waarde en het belang van vrijheid. Het Bevrijdingsfestival Gelderland zal optredens en interviews verzorgen in het Junushoff en de Grote Kerk . Kijk op wageningen45.nl om de livestream te volgen. Een compleet overzicht van het programma volgt begin mei.

 

Einde aan Tweede Wereldoorlog

15 augustus 2021

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het

Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

 

Vuurceremonie

18 en 19 september 2021

Op 18 september komt het Vrijheidsvuur uit Bayeux aan in Eindhoven. De lopers van Pallas ’67 halen het vuur op vanuit Eindhoven en lopen in de nacht van 18 op 19 september in estafette naar Wageningen. Op 19 september komen de lopers van Pallas ’67 in Wageningen aan. Er volgt een Vrijheidsvuur ceremonie waarbij symbolisch het vuur in Wageningen wordt ververst.

 

Tafel van Verschilmakers (halfjaarlijkse editie)

19 september 2021 – aansluitend op vuurceremonie 

Aansluitend op de vuurceremonie op 19 september volgt de halfjaarlijkse editie van de Tafel van Verschilmakers waarin we terugkijken met een paar verschilmakers op hun activiteiten omtrent vrijheid 2021 en blikken we vooruit met nieuwe verschilmakers die we in 2022 mogen begroeten in Hotel de Wereld, het hotel waar de vrijheid te gast is. Want ieder jaar zijn er weer nieuwe verschilmakers met hun unieke verhalen. Hoe maak jij het verschil? #MaakHetVerschil 

 

Adopteer een monument

Door het jaar heen

Adopteer een monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen woonplaats adopteren. In Wageningen zijn er 9 oorlogsmonumenten geadopteerd. Intensieve samenwerking met de betreffende basisscholen en sportverenigingen om op passende wijze deze herdenkingen en de adoptieoverdrachten te laten plaatsvinden. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de traditie van herdenken. De leerlingen wonen – op een voor de school geschikt tijdstip – een herdenking bij het monument bij. Ze zijn zelf actief met gedichten en verhalen en soms muziek.

 

Veteranencafé

Door het jaar heen

Elke laatste donderdag van de maand (met uitzondering van augustus en december) wisselen oorlogsveteranen ervaringen uit over hun oorlogsmissies. Twee keer in het jaar wordt het Veteranencafé uitgebreid met een speciaal thema waarin een lezing en/of film gegeven wordt. In juni organiseren de lokale én regionale veteranen de Wageningse Veteranendag.

 

Naar het agendaoverzicht