Bevrijdingsvuurceremonie

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE 2018

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE 2018

De Bevrijdingsvuurceremonie startte om 23.30 uur. Tijdens deze ceremonie werd een toneelstuk opgevoerd waarbij de onderhandeling over de capitulatie werd nagespeeld. Het toneelstuk werd verzorgd door een gelegenheidsformatie van diverse re-enactmentgroepen. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Stedelijke Harmonie Wageningen.

Daarna overhandigde de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan commissaris van de koning van de provincie Gelderland: Clemens Cornielje. Cornielje ontstak middernacht het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal, symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.

Aansluitend ontvangingen internationale vertegenwoordigers en vele atleten uit Nederland het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester van Wageningen Geert van Rumund. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreidden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland. Met dit vuur werd op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste lopers vertrokken naar Leeuwarden in Friesland, waar de nationale start plaatsvond van de Bevrijdingsfestivals.

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE VIDEO’S

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE VIDEO’S

Video Bevrijdingsvuurceremonie 2017

Video Bevrijdingsvuurceremonie 2017

Video Ontsteken van het Bevrijdingsvuur 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief