Bevrijdingsvuurceremonie

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE 2019

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE 2019

Het doel van de bevrijdingsvuurceremonie is de symbolische overgang van herdenken naar vieren. Het centrale thema van dit jaar is “In vrijheid kiezen”. De bevrijdingsvuurceremonie start om 23.25 uur. Met hulp van vrijwilligers is een mooi programma samengesteld. De ceremonie wordt begeleid door twee ceremoniemeesters. Het ‘All For One’koor uit Hull zingt diverse liederen. De rode draad van deze ceremonie is ‘Blik op vrijheid’ waarbij vluchten centraal staat. Twee filmpjes worden vertoond over vluchten, toen en nu. 
Burgemeester Geert van Rumund zal kort voor 24.00 uur een korte speech houden. Vervolgens zingt het koor uit Hull een afsluitend lied. Ondertussen zal veteraan Ray Lord op het 5 Mei plein arriveren, gevolgd door atleten van atletiekvereniging Pallas ’67. Ray Lord heeft het Bevrijdingsvuur bij zich. Hij geeft het aan de burgemeester die de vuurschaal zal aansteken. 

De Harmonie uit Wageningen speelt het Wilhelmus en het vlag hijsen begint. Meteen daarna gaat de Nationale Bevrijdingsvuurestafette van start.

Blik op Vrijheid

Blik op Vrijheid

Blik op Vrijheid is de verbinding tussen toen en nu. Vluchten is van alle tijden; van toen en van nu. Iedereen is op zoek naar veiligheid en vrijheid. Voor mensen met een vluchtverhaal heeft het thema vrijheid een extra dimensie. Blik op Vrijheid sluit goed aan bij de overgang van herdenken naar vieren. In de verhalen over vlucht zit een stuk herdenken en verleden en het zoeken en verkrijgen van vrijheid gaat over vieren.  

Wageningen45 heeft Stichting Zora gevraagd mee te denken over de manier waarop Blik op Vrijheid een invulling  kan geven aan de bevrijdingsvuurceremonie op 4 mei 2019. ’Blik op Vrijheid’ is een multimediaal project bestaande uit zes fotoportretten, een filmserie en lesmateriaal voor jongeren. In ‘Blik op Vrijheid’ worden zes vluchtverhalen verteld, beginnend bij de Tweede Wereldoorlog en eindigend in het nu. De fotoportretten zijn samen met een quote over vrijheid, afgedrukt op opzichzelfstaande banners voor binnen en buiten. De films duren ieder 10 minuten en het educatieve materiaal is online beschikbaar.

Filmportretten bevrijdingsvuurceremonie

Filmportretten bevrijdingsvuurceremonie

Twee portretten van de filmserie zijn ingekort in tot films van 3 minuten. 

  1. Teun Jordaan werd in 1940 met kolenschuiten geëvacueerd uit Rhenen vanwege de hevige gevechten rondom de Grebbeberg. In 1944 vluchtte hij opnieuw, nu naar Veenendaal. Op het marktplein haalt hij herinneringen op aan de dag van de bevrijding.
  2. In 2015 besloot de toen 16-jarige Abdel Tarakji, geboren in Syrië, alleen naar Nederland te vluchten. Na een lange reis en een jaar in verschillende opvangen is hij hier herenigd met zijn ouders en zussen. 

Deze twee portretten verbinden het toen en het nu. Daarnaast zitten er verbindingen in hun vluchtverhaal. Ze zijn beide met een boot gevlucht en platgebombardeerd Rhenen en Aleppo lijken op elkaar. Abdel zei over de beelden die hij zag van Rhenen, dat lijkt Aleppo wel. En Teun geeft aan zichzelf te herkennen in de vluchtelingen van nu.

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE VIDEO’S

BEVRIJDINGSVUURCEREMONIE VIDEO’S

Video Bevrijdingsvuurceremonie 2017

Video Bevrijdingsvuurceremonie 2017

Video Ontsteken van het Bevrijdingsvuur 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief