Op dit moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website. Op 8 april gaat de website live. Mocht u tussentijds vragen hebben, kunt u mailen naar: 4en5mei@wageningen.nl.

Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Op dit moment zijn we met de (overheids)instanties in gesprek over de (on)mogelijkheden voor het programma van Wageningen45 voor het jaar 2021 en dan met name voor de dagen 4 en 5 mei. We kunnen je op dit moment nog niet meegeven of de Nationale Bevrijdingsvuurestafette dit jaar zijn doorgang mag vinden. Wij verwachten daar eind januari/begin februari meer nieuws over te hebben. We houden je natuurlijk op de hoogte!

Graag nodigen we je uit om op 18 februari 2021 van 11.30 tot 12.30 uur digitaal aanwezig te zijn bij de kick-off van 76 jaar vrijheid en de presentatie van het jaarprogramma. De uitzending van de kick-off is rechtstreeks te kijken op www.wageningen45.nl.

Bevrijdingsvuur

Bevrijdingsvuur

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties.

NATIONALE BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE

NATIONALE BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE

In de loop der jaren is de Nationale Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij ruim 2.000 sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen om het vuur op te halen. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente.

Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

Op 19 september wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ververst door middel van een intieme ceremonie bij het monument. Deze ceremonie is het officiële startsein voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette van het komend jaar en het is daarmee tevens de opmaat naar 4 en 5 mei. Vanaf 19 september kunt u uw loopgroep inschrijven voor dit bijzondere evenement in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen, Stad der Bevrijding.

Nationale Bevrijdingsvuurestafette '19

Wij kunnen geen YouTube video’s tonen als je geen toestemming geeft voor het gebruik van cookies.

witregel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief