Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

Historie

BEVRIJDINGSVUUR

BEVRIJDINGSVUUR

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is sinds 1948 een landelijke traditie. Het is een indrukwekkend teken van nationale eenheid dat jaarlijks wordt georganiseerd. Met alleen al de bezoekers van de Bevrijdingsfestivals komen minimaal 700.000 mensen met het Bevrijdingsvuur in aanraking.

In 1948 werd het Bevrijdingsvuur door Montogomery in Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Het Bevrijdingsvuur werd vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. In de Capitulatiezaal van Hotel De Wereld droegen zij het Bevrijdingsvuur over aan de toenmalige burgemeester Klaassesz van Wageningen. Vervolgens verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Den Haag en andere plaatsen in het land.

DE RIJNRIDDERS

DE RIJNRIDDERS

Van 1954 tot en met 1962 haalden leden van de Motorclub ‘De Rijnridders’ de bevrijdingsfakkel op in Normandië en brachten het Bevrijdingsvuur in die jaren naar Wageningen.

BRANDER

BRANDER

Een jaar later, in 1963,  liet de Gemeente Wageningen speciaal een brander installeren in een ketelhok van het gemeentelijke Gas- en Waterleidingsbedrijf. Op deze manier zou het Bevrijdingsvuur eeuwig blijven branden.

HOUDT BRAAF STAND (HBS)

HOUDT BRAAF STAND (HBS)

Tot 1967 droeg de atletiekafdeling van de gymnastiekvereniging Houdt Braaf Stand (HBS) zorg voor de fakkelloop, zoals de Nationale Bevrijdingsvuurestafette toen heette, naar Hotel De Wereld. Nadat de atletiekafdeling van HBS was opgeheven, is Atletiekvereniging Pallas ’67 opgericht.

 

Op 4 mei 1967 brachten atleten van Pallas’67 voor de eerste keer het Bevrijdingsvuur naar Hotel De Wereld. Het verspreiden van het Bevrijdingsvuur door heel Nederland gebeurt door onder andere atletiekverenigingen, 4 en 5 mei comités, scholen, Oranjeverenigingen en andere organisaties.

EEN LOPEND VUURTJE

EEN LOPEND VUURTJE

In 2005 hebben bijna 4.000 deelnemers uit 220 plaatsen het Bevrijdingsvuur als ‘een lopend vuurtje’ door het land verspreid. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente is een mooie symbolische uiting bij de plaatselijke 5 mei activiteiten.

VRIJHEIDSVUURMONUMENT

VRIJHEIDSVUURMONUMENT

In 2011 werd in de nacht van 4 op 5 mei (middernacht) het nieuwe Vrijheidsvuurmonument onthuld en voor het eerst ontstoken. Dit werd gedaan door de Engelandvaarder en voormalig secretaris van 51th Highland Division heer A.T. de Winter en jhr. ir. H. de Ranitz, voorzitter Stichting 18 september Eindhoven.

 

Op 18 september 2011 haalde Pallas ’67 – voor de eerste keer – het Bevrijdingsvuur op uit Eindhoven. Met dit vuur ‘verversen’ we sindsdien het vuur in het monument in Wageningen.

JUBILEUMVIERING 2015

JUBILEUMVIERING 2015

Bij de jubileumviering van de bevrijding in 2015 werd het Bevrijdingsvuur vanuit Hull ontstoken door Tweede Wereldoorlog veteraan Raymond Lord. Hij droeg het vuur over op Sword Beach, waar hijzelf op D-day aan wal is gekomen en gestreden heeft voor de vrijheid van Europa. Tourclub Wageningen’79 heeft dit Bevrijdingsvuur vanuit Normandië opgehaald. Bij de Belgisch-Nederlandse grens nam de Wageningse atletiekvereniging Pallas’67 het Bevrijdingsvuur over, om het vervolgens rond middernacht in Wageningen te brengen. Vanuit hier werd het Bevrijdingsvuur door 5.000 deelnemers opgehaald en naar meer dan 200 gemeenten in Nederland gebracht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief