Op dit moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website. Op 8 april gaat de website live. Mocht u tussentijds vragen hebben, kunt u mailen naar: 4en5mei@wageningen.nl.

In vrijheid kiezen centraal bij Bevrijdingsevenement dit jaar

20 May 2019, 14:19

Het jaarthema van dit jaar voor het Bevrijdingsevenement is “In vrijheid kiezen”. Dit thema stond dan ook centraal bij de vier Vrijheidscolleges die in Wageningen plaats hebben gevonden. Vier keer zat de bibliotheek helemaal vol om te luisteren naar Ronald Giphart, Stephan Sanders, Natascha van Weezel en Sinan Can. Na een ‘college’ van circa 45 minuten zijn er telkens vele vragen voorbij gekomen. Via vrijheidscolleges.nl zijn overigens de colleges terug te zien.

Bij het Bevrijdingsevenement viel weer veel te kiezen. Samen met veel anderen zijn we er in geslaagd een goed platform te bieden voor vrede en vrijheid. Hartelijk dank daarvoor!

Op 4 mei startte ons Bevrijdingsevenement met de Bevrijdingsvuurceremonie waarin een link is gelegd tussen vrede en vrijheid vroeger en nu, en met Wageningen en de rest van de wereld. Vervolgens een mooie overgang naar de Nationale Bevrijdingsvuurestafette waarbij 82 loopgroepen het Bevrijdingsvuur verspreidden over de rest van Nederland. 5 mei ging het Foulkes Festival met 5 kanonschoten van start. Dat was om 10 uur.

Het Belmonte Arboretum was weer omgetoverd tot een geweldig ontmoetingspunt voor veteranen en bezoekers met Re-enactmentgroepen, muziekkorpsen en exposities van oorlogsmusea. Vanaf hier is het Bevrijdingsdefilé opgesteld op de welbekende Generaal Foulkesweg. 
En wat was het een waardige herdenking van de capitulatie, met zo veel veteranen, vrijwilligers en hoogwaardigheidsbekleders. Veel mensen die de herdenkingsdienst hebben meegemaakt in de Johannes de Doperkerk, en nog veel meer mensen die vervolgens buiten stonden te wachten op de herdenkingsplechtigheid op het 5 Mei plein. De Nationale herdenking van de capitulatie in 1945.

En wat was het een vrolijke viering van de Vrijheid!

Om 12 uur kwam WOIIveteraan en bevrijder Kenneth Mayhew aan met het vrijheidsvuur bij het hoofdpodium. En ambassadeur Sam Feldt ontstak het vrijheidsvuur en gaf daarmee het officiële startsein voor het Gelders Bevrijdingsfestival.
Naast het mooie programma op het Shock Media Hoofdpodium, aan acts maar ook het Minidebat en het 5 voor 5 moment is er dit jaar een talentvol programma getoond op het Sena Performers Stage. En wat was er zoal nog meer:

  • Bijzondere ‘Blues – ige’ bijdragen op het Beuningplein.
  • Krachtige kwaliteit bij Kabaal am Gemaal
  • Melodieuze meezingers op de Markt
  • Supersonische & sensuele sensaties op het Salverdaplein
  • Treffende tunes van toen bij Ev’Hands Tribute 2
  • Dampende en dreunende Dance op DanceSquare
  • Kleurige kindvriendelijke kapriolen op Kinder Cultuur Park
  • Verdiepende vrijheids vertoningen op het plein van de Vrijheid
  • Duizelingwekkende doe-dingen op het Defensieplein

En trouwens het Bevrijdingsfestival leverde nog extra pleinen op, zoals acts bij Hotel de Wereld, en dj’s bij Diels, Heerenstraat, Pinksquare, JunusPopp en Wageningen Centraal. 

Maar bovenal leverde het Bevrijdingsevenement op dat we de betekenis van het in vrijheid kunnen kiezen hebben kunnen beseffen en hebben kunnen beleven, en stil hebben kunnen staan bij het in vrijheid vieren.  

Rudy de Jager
Interim Directeur

Naar het nieuwsoverzicht