Op dit moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website. Op 8 april gaat de website live. Mocht u tussentijds vragen hebben, kunt u mailen naar: 4en5mei@wageningen.nl.

Programma Bevrijdingsevenement Wageningen 2020

06 March 2020, 12:20

Wageningen 6 maart, Gisterenavond, tijdens de finale van de bandcompetitie “Song for Freedom” in Theater Junushoff, heeft Wageningen45 het programma van het Bevrijdingsevenement Wageningen 2020 bekend gemaakt. Een gevarieerd programma in het kader van Gelderland Herdenkt; stil staan bij 75 jaar vrijheid door te beseffen, herdenken én te vieren. Een combinatie van traditionele en vernieuw(en)de activiteiten in het thema “Vrijheid: Jij maakt het Verschil!”

Bevrijdingsfestival Gelderland op 5 mei varieert van Ambassadeur van de Vrijheid Snelle, MEROL, Ronnie Flex & Deuxperience, Davina Michelle, The Kik, S10 en Claw Boys Claw op het Hoofdpodium tot Lisa Loïs en Ill Skill Squad tijdens LIGHT UP. Van films over vrijheid tijdens het Freedom Film Festival tot ontmoetingen met veteranen op het Foulkes Festival. Er is voor ieder wat wils.

Verschilmaker worden: online of bij de Babbelbox

Wageningen45 geeft “verschil maken“ een gezicht, los van de grootse daden die door anderen zijn verricht. Op grote of kleine schaal, iedereen kan het. Vanaf vandaag kan iedereen online Verschilmaker worden. Op wageningen45.nl/verschilmaken kan ieder zijn Verschilmakers-boodschap achterlaten. Alle persoonlijke boodschappen komen op de website én worden in april en mei in de openbare ruimte van Wageningen opgehangen!

Vanaf 1 april rijdt de Verschilmakers-Babbelbox door Wageningen. Langs lokale activiteiten in het kader van Wageningen 75 jaar Vrijheid en bekende openbare plekken. De agenda wordt medio maart op de website gepubliceerd.

Uniek programma

Uniek dit jaar is de vernieuwde Bevrijdingsvuurceremonie onder de titel LIGHT UP. Gelderland herdenkt en viert 75 jaar vrijheid in de nacht van 4 op 5 Mei met LIGHT UP op het 5 Mei plein. Een programma rondom het ontsteken van het Nationale Bevrijdingsvuur bij de historische locatie “Hotel de Wereld“, met video-projection door Mr. Beam, dans door Ill Skill Squad, muziek door Lisa Loïs, spoken word door YMP en met presentatie door Mart Grol. Zij verbinden het verhaal van de bevrijding van Nederland met onze vrijheid nu. LIGHT UP is ook te volgen op groot scherm vanaf de Markt in het centrum van Wageningen en via livestream bij Omroep Gelderland.

Aansluitend zal een recordaantal van meer dan 200 loopgroepen (meer dan 5.000 deelnemers) uit heel Nederland, tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette, het Nationale Bevrijdingsvuur in Wageningen ophalen. Zij brengen het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei naar de eigen gemeente om daar op 5 mei de vlam te ontsteken.

Het Freedom Film Festival brengt van 4 april t/m 8 mei een maand lang films over vrijheid, uitgekozen en ingeleid door Verschilmakers, in Movie W en het Heerentraat Theater. Op 4 april in Movie W de opening met de speciale voorpremière van “Anne Frank; Parallel Stories”.

Op 8 mei, VE-day, de dag waarop Duitsland 75 jaar geleden in Europa capituleerde, wordt het Freedom Film Festival afgesloten met Go Short “Off the Walls”. Dan transformeren muren in het centrum van Wageningen tot een buitenbioscoop voor korte films. “Off The Walls Wageningen” is gratis en start om 21.13 uur als de zon ondergaat.

Om het internationale karakter van Wageningen als Stad der Bevrijding ook inhoudelijk te verbinden met het thema ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’ wordt in samenwerking met stichting Vrijheidscolleges en de Roosevelt Foundation een internationaal vrijheidscollege georganiseerd; Four Freedoms Tour. Maria Ressa, Filipijns onderzoeksredacteur en winnares van de Four Freedom Award voor de vrijheid van meningsuiting, spreekt op 14 april op de Wageningen University.

Bekijk de video van de gehele programmapresentatie hier.

Het gehele programma wordt hierna ook beschreven:

GEHELE PROGRAMMA

Freedom Film Festival

Van 4 april t/m 8 mei; een maand lang films over vrijheid, uitgekozen en ingeleid door Verschilmakers, in Movie W en het Heerenstraat Theater.

Op zaterdag 4 april wordt het Festival geopend in Movie W met de speciale voorpremière van “Anne Frank; Parallel Stories”. Een spraakmakende documentaire voor alle leeftijden waarin de Italiaanse filmmakers de bekende feiten uit het leven van Anne Frank afzet tegen het leven van vijf Joodse vrouwen, allen in de 90, die de Holocaust hebben overleefd. Het levert mooie verhalen en ontroerende herinnering aan een generatie die zo goed als vernietigd was door haat.

Het programma:

Movie W

  • 5 april “The Great Dictator” – Hermanus Artisticus
  • 10 april “The Death of Stalin” – Peter Wieringa
  • 19 april Als Twee Druppels Water” – Chris van der Heijden
  • 23 april “Ivan’s Childhood” – Kevin Toma

Heerenstraat Theater

29 april: “De Slag om het Vrouwenhart” - Hella de Jonge met nagesprek door Freek de Jonge

Go Short

Op 8 mei, VE-day, de dag waarop Duitsland 75 jaar geleden in Europa capituleerde, wordt het Freedom Film Festival afgesloten met, Go Short “Off the Walls”. Korte films worden vertoond op verschillende gebouwen in de binnenstad van Wageningen. “Off The Walls Wageningen” is gratis en start om 21.13 uur als de zon ondergaat.

Vrijheidscolleges & Wereldgesprekken

In aanloop naar 4 en 5 mei worden in de De bblthk Wageningen Vrijheidscolleges en Wereldgesprekken georganiseerd.

Vrijheidscolleges:

  • 7 april Danny Ghosen
  • 28 april Bilal Wahib
  • 3 mei Philip Freriks

De Vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk, maar aanmelden is verplicht: vrijheidscolleges.nl

Wereldgesprek:

12 maart Roxane van Iperen & Frénk van der Linden


Four Freedoms Tour
In samenwerking met stichting Vrijheidscolleges en de Roosevelt Foundation wordt een internationaal vrijheidscollege georganiseerd; Four Freedoms Tour. Maria Ressa, Filipijns onderzoeksredacteur en winnares van de Four Freedom Award voor de vrijheid van meningsuiting, spreekt op 14 april op de Wageningen University.


4 MEI

LIGHT UP

Gelderland herdenkt en viert 75 jaar vrijheid in de nacht van 4 op 5 Mei met LIGHT UP op het 5 Mei plein. Een programma rondom het ontsteken van het Nationale Bevrijdingsvuur bij de historische locatie “Hotel de Wereld“, met video-projection door Mr. Beam, dans door Ill Skill Squad, muziek door Lisa Loïs, spoken word door YMP en met presentatie door Mart Grol. Zij verbinden het verhaal van de bevrijding van Nederland met onze vrijheid nu.

LIGHT UP start om 23.00 uur en is live te volgen op een groot scherm op de Markt en via een online live stream van Omroep Gelderland.

Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Na twaalf uur start de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. Meer dan 5.000 deelnemers van meer 200 loopgroepen verspreiden, als start van Bevrijdingsdag, het Nationale Bevrijdingsvuur dat symbool staat voor leven in vrede en vrijheid en de vrijheidsboodschap over heel Nederland. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste loopgroepen vertrekken naar Den Haag, waar de start plaatsvindt van de Nationale Viering van de Bevrijding en de Invictus Games op 8 mei starten.

Loopgroepen kunnen zich nog tot 4 april 2020 aanmelden voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette: bevrijdingsvuur.nl/deelnemen

5 mei

Op 5 Mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. In 1945 zijn we bevrijd van de Duitse bezetting en de Japanse bezetting in Azië. We vieren het einde van de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking.

5 mei is ook een dag van bezinning. Even stilstaan bij het belang van vrijheid en realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor onze vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Liberty Breakfast

Een mooi begin van Bevrijdingsdag. Een groot ontbijt (8.30 uur) op het Belmonte Arboretum voor diverse inwoners die van Wageningen een internationale stad maken. 250 deelnemers worden uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan over hoe zij het verschil (kunnen) maken. Aanmelden kan op wageningen45.nl/libertybreakfast.

Foulkes Festival

Om 10.00 uur start het Foulkes Festival op het Belmonte Arboretum met het afvuren van kanonschoten en de ontvangst van de vele nationale en internationale veteranen. Veteranen en bezoekers kunnen hier genieten van verschillende re-enactmentgroepen, muziekkorpsen en (oorlogs)musea. Tevens kunnen bezoekers in contact komen met veteranen en verhalen uitwisselen.

Nationale herdenking capitulaties 1945 en Bevrijdingsdefilé

Met een herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk worden de genodigden voorbereid op de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein. Tijdens de herdenking worden de offers van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland herdacht.

Aansluitend, om 15.30 uur, start het traditionele Bevrijdingsdefilé. Het is een respectvol en feestelijk eerbetoon aan onze internationale bevrijders en hun erfopvolgers; nationale en internationale veteranen uit latere oorlogen, conflicten en missies en aan Nederlandse militairen die zich op dit moment nog steeds inzetten voor onze vrijheid.

In het defilé nemen 2000 oud-strijders, oude en jonge veteranen en militaire erfopvolgers deel als eerbetoon aan de bevrijders. Hierin worden ze begeleid door vele binnen- en buitenlandse muziekkorpsen, maar ook door actief dienende militairen en ruim 60 historische militaire voertuigen.

Dit jaar wordt het Bevrijdingsdefilé, net zoals vorig jaar, geformeerd vanaf de ingang van het Belmonte Arboretum en loopt via de Generaal Foulkesweg, het 5 Mei plein, Stationsstraat, de Stadsbrink, Ritzema Bosweg tot de kruising met de Diedenweg. De voertuigen rijden via de rotonde bij stadion De Wageningse Berg terug naar het Belmonte Arboretum. De lopende deelnemers gaan via de Diedenweg terug naar het Belmonte Arboretum.

Bevrijdingsfestival Gelderland

In Wageningen vieren we dat we vrij zijn. Bij de vele podia vieren tienduizenden bezoekers samen de Vrijheid. Niet zomaar een muziekfestival, maar een festival met een boodschap. De organisatie wil bezoekers stimuleren meer na te denken over waarom Nederland op 5 mei feest viert, wat de waarde van vrijheid is en daagt hen uit om Verschilmaker te worden. Op alle podia komt de vraag ‘Hoe maak jij het verschil?’ terug en ook artiesten zullen hun Verschilmakers-boodschap delen.

Opening Bevrijdingsfestival Gelderland

Ieder jaar worden alle veertien Bevrijdingsfestivals geopend door het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, dat de nacht ervoor is opgehaald in Wageningen, Stad der Bevrijding. In Wageningen komt het Bevrijdingsvuur vanaf het 5 Mei plein bij Hotel de Wereld naar het Hoofdpodium. Het Bevrijdingsvuur zal rond 12.00 uur worden ontstoken. Het vuur brandt de hele dag.

Ambassadeur van de Vrijheid

Snelle, Roxeanne Hazes, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Op 5 mei zijn ze - dankzij de inzet van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht - te zien op alle Bevrijdingsfestivals.

Snelle komt naar Wageningen en is de afsluitende act op het Hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen om 23.15 uur.

5voor5 moment

Om 5 minuten voor 5 (16.55 uur) staan we met alle Bevrijdingsfestivalbezoekers in het land, bijna één miljoen mensen, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het Hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival word je meegenomen in dit symbolische moment. Doe mee, en zorg dat je om 5 voor 5 bij het Hoofdpodium bent.

Escape Room - Find your Way to Freedom

Kom jezelf tegen en maak het verschil op weg naar vrijheid in deze escape room zoals je hem nog nooit hebt beleefd. Geen cryptische puzzels, geen sloten, alleen mensen. Er is maar één manier om je vrijheid te hervinden en de sleutel ligt bij jou.

Je vindt de Escape Room tijdens het Bevrijdingsfestival Gelderland op 5 mei van 11:00 - 18:00 tegenover De Bblthk Wageningen.

Programmering Podia:

Hoofdpodium
Nieuwe locatie: grasveld naast WICC
Ambassadeur van de Vrijheid: Snelle | Ronnie Flex & Deuxperience | Davina Michelle | The Kik | MEROL | Claw Boys Claw | S10

Sena Performers Stage
Nieuwe locatie: grasveld naast WICC (vlakbij het Hoofdpodium)
YinYin | WIES | NEMSIS | Soul T | Mr. Weazley | Gelderse Ambassadeur van de Vrijheid: The Hubschrauber

Beuningplein
Locatie: Parkeerterrein Beuningplein
Dany Franchi | The Juke Joints | Fake Brothers | The Strikes | Joe Undercover

Kabaal am Gemaal
Locatie: Straelenstoren
SkassaPunka | Monolith Deathcult | LASTER | Cosmics | Angst | Cloudsurfers | Creek Goths | The Ronny Skanks

De Markt
Locatie: De Markt
René Karst | Vinzzent | Het Feestteam | One Two Trio| DJ’s Freek & TRD | Meer namen volgen…

Salverdaplein
Locatie: Salverdaplein
Mazout | Chila Collectiva | Heights Meditation | Grassmoawer | Dramali | ConFusion | Los Paja Brava | DJ Paulo

Tribute2
Locatie: Torckpark
Arrival - Abba tribute | Ramshackle - Anouk tribute | Wolfram Tigershark - Axl Rose tribute | The Beatles sessions - Beatles tribute | Code Brood - Brood tribute | Axis of Love – Jimi Hendrix tribute | Jack – Kings of Leon tribute

Kinder Cultuur Plein
Nieuwe Locatie: Gedempte gracht
Een uitgebreid programma van (straat)theater, speeltoestellen en workshops. Voor kinderen van alle leeftijden! Ook zijn er verschillende leuke voorstellingen voor kinderen, maar óók voor volwassenen.

Diverse Wageningse initiatieven zoals:

Seniorenplein: Muziek door regionaal talent afgewisseld met ooggetuigenverklaringen, om zo het verhaal van vrijheid aan de jongere generaties door te geven.
Heerenstraat Stage: Dansbare muziek door MiniCulture, op de plek waar het Bevrijdingsfestival ooit begon.|
FunkyValley: Food, muziek en een relaxte atmosfeer.
5 Mei plein: Live Big Band op de meest historische plek van Wageningen (na het Bevrijdingsdefilé).

Vrienden van de Vrijheid:

Ook dit jaar zijn er activiteiten van maatschappelijke organisaties in de binnenstad te vinden waaronder: Speeddaten met veteranen door het Veteraneninstituut, Break the Silence Disco van het Rode Kruis en Amnesty International.

De volledige programmering van het Bevrijdingsfestival Gelderland is te vinden op bevrijdingsfestivalgelderland.nl.


Meer Informatie:

Op wageningen45.nl/agenda is informatie te vinden over alle activiteiten. Houd ook de sociale media van Wageningen45 in de gaten.

#75jaarvrijheid, #Wageningen, #gelderlandherdenkt, #BEW2020 #verschilmaken

Gelderland Herdenkt. Van september 2019 tot mei 2020 herdenkt Nederland 9 maanden lang de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven en samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. In heel Gelderland wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen van toen onder de noemer Gelderland Herdenkt. De jubileumactiviteiten in Wageningen maken hier deel van uit. Weten wat er nog meer in Gelderland georganiseerd wordt rondom het jubileum? Kijk op gelderlandherdenkt.nl.

Naar het nieuwsoverzicht