Op dit moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website. Op 8 april gaat de website live. Mocht u tussentijds vragen hebben, kunt u mailen naar: 4en5mei@wageningen.nl.

Aangekondigd Bevrijdingsevenement Wageningen 2020 gaat niet door

23 March 2020, 21:20

In Wageningen, Stad der Bevrijding, zien 4 en 5 mei er dit jaar heel anders uit dan we gewend zijn. Vanwege de coronacrisis kan het Bevrijdingsevenement niet zoals aangekondigd plaatsvinden. Wageningen45 onderzoekt de mogelijkheden om het traditionele ontsteken en het doorgeven van het Nationale Bevrijdingsvuur en de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein in aangepaste vorm door te laten gaan zonder publiek.

Dit besluit volgt op de aangescherpte maatregel bekend gemaakt door minister Grapperhaus van Justitie, dat alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen zijn verboden tot 1 juni.

Dit houdt in dat in aanloop naar 4 en 5 mei de Vrijheidscolleges, Four Freedoms Tour, Freedom Film Festival, Light Up en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette op 4 mei en het Foulkes Festival, Bevrijdingsfestival Gelderland, het Bevrijdingsdefilé en Liberty Breakfast op 5 mei, niet kunnen doorgaan. Dit geldt ook voor het lokale programma op 4 mei zoals de Stille Tocht.

Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund: “Het is heel erg jammer dat het herdenken en vieren op 4 en 5 mei niet kan door gaan zoals we bedacht hadden. Onder de omstandigheden waarin we verkeren is dit een juiste beslissing van het kabinet. Het is in het belang van ons allen dat we nu inzetten op het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus. Daar passen helaas geen grootste activiteiten bij. Samen gaan we op zoek naar een passende viering van 75 jaar bevrijding. Laten we daar met elkaar het verschil in proberen te maken.“

Voorzitter Wageningen45, Toon van Asseldonk: “Een moeilijke maar logische beslissing; in de realiteit van vandaag onvermijdelijk. Héél veel mensen hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om een grootse herdenking en viering van 75 jaar Vrijheid in Wageningen te organiseren. Nu wordt aanspraak gemaakt op onze creativiteit. We gaan op zoek naar een eigentijdse manier om het doorgeven van het Nationale Bevrijdingsvuur én de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei alsnog een gepaste invulling te geven.”

In de afgelopen weken zijn de ontwikkelingen rondom het coronavirus door alle betrokken partijen zoals gemeente Wageningen, Provincie Gelderland, Nationaal Comité 4 en 5 mei en de dertien andere Bevrijdingsfestivals met grote zorgen gevolgd. Steeds is de afweging gemaakt of én welke mogelijkheden er voor de activiteiten binnen het Bevrijdingsevenement Wageningen zouden zijn om op een verantwoorde manier onderdelen van het evenement tóch te laten doorgaan. Maar nu is het niet meer verantwoord om met grote groepen mensen samen te komen. 

De gemeente Wageningen gaat daarnaast samen met de lokale initiatiefnemers overleggen of er mogelijkheden zijn om de vorm van de jubileumactiviteiten aan te passen of bijvoorbeeld uit te stellen. Ook voor het lokale programma (Stille Tocht, Open Joodse Huizen en Herdenkingsexpositie) op 4 mei wordt gekeken wat mogelijk is gezien de dan geldende omstandigheden. 

Wageningen45, de Gemeente Wageningen en Provincie Gelderland keken er samen enorm naar uit om in het kader van Gelderland Herdenkt (in aanloop naar en) op 4 en 5 mei 2020 een bijzonder gevarieerd programma te brengen. Gedeputeerde Peter Drenth: “In het bijzijn van zo’n 150 Tweede Wereldoorlog Veteranen en actieve internationale pelotons zouden we stil staan bij 75 jaar vrijheid door te beseffen, beleven, herdenken én te vieren. Een combinatie van traditionele en vernieuw(en)de activiteiten in het thema ‘Vrijheid: Jij maakt het Verschil!’. We hadden hen zó graag ontvangen om op 4 en 5 mei het grote eerbetoon te geven dat zij verdienen, maar wij steunen het besluit van de Rijksoverheid én Wageningen45 in het vinden en uitvoeren van waardige alternatieven.”

Bevrijdingsevenement Wageningen 2021
Ervan uitgaande dat de coronacrisis in Nederland volgend jaar onder controle is, organiseert Wageningen45 in samenwerking met de gemeente Wageningen en de Provincie Gelderland, het Bevrijdingsevenement Wageningen op 4 en 5 mei 2021. Wageningen45 streeft er, samen met de betrokken partijen, naar om in 2021 zoveel mogelijk van de activiteiten die ter ere van 75 jaar Vrijheid georganiseerd werden, alsnog te laten plaatsvinden. 

Voor informatie: 

Naar het nieuwsoverzicht