Op dit moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website. Op 8 april gaat de website live. Mocht u tussentijds vragen hebben, kunt u mailen naar: 4en5mei@wageningen.nl.

Wageningen ververst Bevrijdingsvuur

10 September 2020, 11:20

Wageningen vervult in Nederland een centrale rol bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van het Koninkrijk. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (kort: Wageningen45) organiseert door het jaar heen meerdere activiteiten. Die vallen allemaal onder één van de drie thema’s: Herdenken, Vieren en Educatie. De Bevrijdingsvuurceremonie op 19 september is een herdenkingsactiviteit. Het vuur uit Eindhoven, maar afkomstig uit Bayeux in Normandië, wordt in de nacht van 18 op 19 september naar Wageningen gebracht. De lopers van Atletiekvereniging Pallas ’67 leveren hier de inspanning voor.

De ceremonie op 19 september is tevens de officiële start voor de inschrijvingen voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2021 en daarmee de opmaat naar het vieren van de vrijheid op 5 mei 2021.


Programma

Op zaterdag 19 september omstreeks 15.00 uur in de middag verwachten wij de lopers in Wageningen. Zij brengen het Bevrijdingsvuur direct naar het monument op het 5 Mei plein, waar een korte ceremonie zal plaatsvinden en het ‘eeuwige vuur’ van het Vrijheidsvuurmonument zal worden ververst.
               
14.00 uur ontvangst genodigden op locatie van studentenvereniging Ceres
14.20 uur welkomstwoord voorzitter Wageningen45
14.30 uur aanvang Bevrijdingsvuurceremonie, welkom lopers Pallas ’67 met Bevrijdingsvuur
14.50 uur aansluitend een kort samenzijn op locatie van studentenvereniging Ceres


Maatregelen en opgave

Vanwege COVID-19 zijn wij genoodzaakt om extra maatregelen te treffen tijdens deze ceremonie. Hierbij volgen wij de voorschriften van het RIVM. Dit houdt dus ook in dat iedereen 1,5 meter afstand dient te houden tot anderen. Daarnaast zijn wij ook verplicht om een maximum te stellen aan het aantal genodigden. Tijdens de ceremonie zijn er maximaal 100 plaatsen beschikbaar. U dient zich dan ook aan te melden voor de bijeenkomst.

Aanmelden kan telefonisch via 0317-492522 (tijdens kantooruren), maar ook via de mail herdenken45@wageningen.nl of via het aanmeldformulier (Google Forms). U kunt alleen deelnemen aan de ceremonie als u van ons een bevestiging ontvangt. In verband met COVID-19 voorschriften graag bij aanmelding uw naam, e-mailadres en telefoonnummer opgeven.

Link naar aanmeldformulier!


Bij aankomst dient u zich eerst te melden volgens de aangegeven looproutes. Vervolgens krijgt u een zitplaats aangewezen. Verdere instructies en aanwijzingen dienen te worden gevolgd. Wij verzoeken u de gehele ceremonie te blijven zitten.
 
Wij hopen ondanks Covid-19 op een mooie ceremonie op 19 september!

Naar het nieuwsoverzicht