Op dit moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website. Op 8 april gaat de website live. Mocht u tussentijds vragen hebben, kunt u mailen naar: 4en5mei@wageningen.nl.

Partners

Gemeente Wageningen

Gemeente Wageningen

Wageningen is Stad der Bevrijding. Wageningen heeft de naam te danken aan het feit dat in Hotel de Wereld op 5 mei 1945, onder toeziend oog van Z.K.H. Prins Bernhard, de onderhandelingen over de capitulatie van Duitsland zijn gevoerd. Na ondertekening van de capitulatievoorwaarden op 5 mei 1945 betekende dat voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 4 op 5 mei 2011 werd om middernacht voor het eerst de eeuwige vlam van het nieuwe Vrijheidsvuurmonument ontstoken. Dit herdenkings- monument is geplaatst op het terrein van studentenvereniging Ceres. Hanshan Roebers heeft het monument ontworpen in opdracht van de Gemeente Wageningen. Hoofdthema in het monument zijn de vier elementen bevrijding, vrijheid, herinnering en het symbool van eeuwig vuur.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het overkoepelende orgaan van de veertien erkende Bevrijdingsfestivals in Nederland. In samenwerking met het Nationaal Comité wordt ervoor gezorgd dat zo veel mogelijk Bevrijdingsfestivals het Bevrijdingsvuur op komen halen in Wageningen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ook verantwoordelijk voor het uitnodigen van de minister-president voor de Nationale Start en het selecteren van de provincie waar de Nationale Start mag plaatsvinden.

NOC*NSF

NOC*NSF

Het NOC*NSF is partner van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette en ondersteund bij het vinden van sporters. Gezamenlijk met Wageningen45 roepen zij de sportbonden op om deel te nemen aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette en om belangstelling bij de gemeente kenbaar te maken. De gemeente wijst uiteindelijk een groep aan. Al vele jaren zijn het NOC*NSF en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 partner om, passend bij het Olympisch ideaal, vrede en vrijheid uit te dragen. We delen de kernwaarden van verbroedering, wederzijds respect, vrede en vriendschap. Het NOC*NSF ondersteund Wageningen45 bij de promotie van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette bij de aangesloten sportbonden.

Atletiekunie

Atletiekunie

De Atletiekunie is partner van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette en ondersteund bij het vinden van sporters. Gezamenlijk met Wageningen45 roepen zij de atletiekverenigingen op om deel te nemen aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette en om belangstelling bij de gemeente kenbaar te maken. De gemeente wijst uiteindelijk een groep aan. De Atletiekunie ondersteund Wageningen45 bij het promoten van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette onder de aangesloten atletiekverenigingen.

Pallas'67

Pallas'67

Pallas'67 is een atletiekvereniging voor inwoners van Wageningen en wijde omgeving. Pallas '67 bestaat al sinds 1 april 1967 en is aangesloten bij de Atletiekunie.

De atletiekafdeling van de gymnastiekvereniging HBS droeg tot 1967 de zorg voor de fakkelloop naar Hotel de Wereld. Nadat de atletiekafdeling van HBS was opgeheven, is op 1 april 1967 Atletiekvereniging Pallas '67 opgericht. Op 4 mei 1967 brachten atleten van Pallas ’67 voor de eerste keer het Bevrijdingsvuur naar Hotel De Wereld. De geschiedenis en symboliek van de fakkelloop van Atletiekvereniging Pallas’67 komt uit de Griekse oudheid. De vereniging is op deze manier aan haar naam gekomen. De fakkelloop maakte deel uit van de spelen die ter ere werd gehouden voor godin Pallas Athene.

Sinds 2011 loopt een team van Pallas’67 de Fakkelestafette Eindhoven-Wageningen in de nacht van 18 op 19 september. De route volgt de "Hells Highway", dezelfde route die de geallieerden aflegden bij de bevrijding van het zuiden van Nederland tijdens Operatie Market Garden. Hierbij wordt het vuur, dat door fietsers uit Eindhoven in Bayeux (Normandië) is opgehaald, naar Wageningen gebracht. Daarmee wordt het bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein ververst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief