Op dit moment zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website. Op 8 april gaat de website live. Mocht u tussentijds vragen hebben, kunt u mailen naar: 4en5mei@wageningen.nl.

Vrijheidsvuurmonument

VRIJHEIDSVUURMONUMENT

VRIJHEIDSVUURMONUMENT

In de nacht van 4 op 5 mei 2011 werd om middernacht voor het eerst de eeuwige vlam van het nieuwe Vrijheidsvuurmonument ontstoken. Dit herdenkingsmonument is geplaatst op het terrein van Studentenvereniging Ceres. Deze studentenvereniging ligt op een steenworp afstand van het 5 Mei plein en Hotel De Wereld.

Het Vrijheidsvuur in Wageningen, Stad der Bevrijding, is een herinnering aan de bevrijding en het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Over de totstandkoming van het monument is veel discussie geweest. Het monument is in 2004 ontworpen door Hanshan Roebers in opdracht van de Gemeente Wageningen ter herinnering aan 60 jaar bevrijding. Door discussie, met name over de vorm van het monument, heeft de plaatsing uiteindelijk tot 2011 op zich laten wachten.

Het monument

Het Vrijheidsvuur in Wageningen is een uitschuifbare roodkoperen zuil, bestaande uit drie delen, met op de top van de zuil een eeuwig brandende vlam. Hoofdthema in het monument zijn vier elementen (bevrijding, vrijheid, herinnering en het symbool van eeuwig vuur) en het zichtbaar maken van de verandering hierin. Vrijheid is volgens de ontwerper een dynamisch begrip. Het kunstwerk lijkt stil te staan, maar onder invloed van het daglicht en de wind varieert de hoogte van het monument en de grootte van de vlam voortdurend. In tijden van duisternis is de behoefte aan nabijheid van het licht het grootst; de vlam is dan groot en dichtbij de mens. In lichtere dagen reikt de kleinere vlam naar haar bron.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief